Grundtvig i Finderup

Vi kender da Grundtvig, Danmarks store berømte salmedigter.
– Men vi blev meget klogere.

domprovst Henrik Wigh-Poulsen, Odense

Under overskriften  ”Grundtvigs liv og teologi” havde Finderup menighedsråd tirsdag aften inviteret til caféaften i sognegården.
En god tradition som pleje at være både hyggelig og velbesøgt – og denne aften var da heller ingen undtagelse.

Efter et par solide stykker smørrebrød og en go´ kop kaffe, kunne provst Jørn Noe byde velkommen til sin kollega fra Odense, domprovst Henrik Wigh-Poulsen, som Jørn Noe med et glimt i øjet kaldte en grønskolling, under henvisning til at han kun havde været provst i 2 år.

Men ”grønskollingen” formåede med sin imponerende viden om præsten, biskoppen, digteren, forfatteren,  filosoffen, politikeren og skolemanden N.F.S. Grundtvig, at tegne et nuanceret billede af Grundtvigs mangesidede personlighed.

I små to timer blev der lyttet intenst, medens Henrik Wigh-Poulsen, på en levende og interessant måde fortalte om denne kæmpe i dansk åndsliv. En fortælling som blev krydret med små anekdoter og eksempler på den originalitet og styrke som prægede Grundtvigs liv.

Jeg tror vi alle forlod sognegården med en bedre forståelse af,  hvilket kæmpe fodaftryk Grundtvig har sat på dansk folkelighed og kristendom. Et aftryk, som den dag i dag,  på mange måder præger vores folkekirke og begrebet at være dansk.

tekst og foto: Viggo K. Pedersen